Carcès - en time fra "alt"

CARCÈS

Carcès ): karsees.. – ligger sentralt i Centre Var, og er ca en times tid fra ”alt” i Provence:

-        Sørover mot havet hvor St.Tropezbukta venter med flotte badestrender, og St. Tropez. Andre anbefalte steder å oppsøke er St. Maxime (levende ferieby), Grimaud (middelalderby med slottsruin og kunstnere), Port Grimaud (venetiansk ferieby med kanaler, båter og feriehus), Gassin (med utsikt over hele området og flotte restauranter) eller bortover kysten mot Frejus, St.Raphael eller Cannes…

-        Nordover mot Gorges du Verdon og Lac de St. Croix hvor man kan bade i innsjøen eller leie båt innover i ravinene. Eller kjøre tur med utsikt som kan ta pusten fra deg. På en slik tur anbefales Aups (stort flott marked to ganger i uken, trøffelby og innfallsporten til det laveste alpelandskapet), Moustiers St. Marie (turistby kjent for fajanse, høytliggende middelalderkirke og norskdrevet restaurant)

-        Vestover mot Aix-en-Provence med ca 130.000 innbyggere og hovedgaten Cours Mirabeau. Stor gamleby og det største lørdagsmarkedet i Provence. Fra Aix kan du reise videre mot Chateaneuf-du-Pape og Rhonedalen for å nyte vin, eller man kan ta seg inn i Luberon med flotte åstopplandsbyer som Gordes, Roussillion, Bonnieux eller Menerbes (hvor Peter Mayle skrev ”Ett år i Provence”).

-        Østover i retning Nice ligger Grasse, Vence, Biot og i retning Italia Monaco og Menton. Da er det også fort gjort å bli oppholdt i Antibes, Villefranche, Eze og andre koselige plasser langs kysten.

Carcès med sine 3300 innbyggere ligger i Centre Var, midt i hjertet av Provence og med kort vei til Middelhavet. Ved Carcès møtes elvene Argens og Caramy. Vi befinner oss i Argensdalen. Carcès er kjent allerede på 1000-tallet, har et autentisk provencalsk preg og er lite kjent for de fleste turistene. Byen har et koselig provencalsk marked hver lørdag, og kveldsmarked hver torsdag i sommermånedene.

Navnet Carcès antas å stamme fra romerne og henspeiler på et fengsel som ble bygget her. Carcés er en rolig, liten middelalderby. Den ligger på en åskam omkranset av vinmarker. Perfekt for de som søker ekte provencalsk landsbyliv. I Carcés er det bl.a. matbutikker, baker, apotek, bank/minibank, doktor, bensinstasjon og en koselig interiørbutikk. Det er også flere cafeer og restauranter som server enkel med god provencalsk mat. Rett utenfor byen er det supermarked, hagesenter og byggvarebutikk.

Det er et større supermarked i byen. Nærmeste større by er Brignoles hvor man finner det meste.

Som utgangspunkt for turer i nærområdet ligger landsbyene i Var tett på hverandre omgitt av skogkledde åser, olivenlunder og vinmarker.

De nærmeste byene rundt Carcès er:

  • Cotignac – 6km - en av ”the most beautiful villages in Provence”. Marked på tirsdag
  • Entrecasteux – 8km – med sitt store slot
  • Lorgues – 16km – med sin store aveny og tirsdagsmarked, flere restauranter, bl.a. Chez Bruno, kjent for trøfler og Michelinstjerne
  • Aups – 22 km – porten til alpene og flott marked to ganger i uken, onsdag og lørdag
  • Salernes – 16 km – flisbyen hvor de kjente Salernesflisene kommer fra. Trivlig og skyggefullt torg i bykjernen
  • Brignoles – 19 km – litt større by med tilgang til det meste, fin gamleby

Ikke langt unna ligger også byer som Le Val, Correns, Bras, Villecroze, Flayosc og Tourtour. Spesielt den siste er verdt et lunchbesøk om sommeren, med flott utsikt, en rekke restauranter rundt torget og flere kunstgallerier.

Og er ikke vingårdene i området nevnt, så er de aldri langt unna. Cotes-de-Provence viner lages som hvitvin, rødvin og selvsagt som rosevin, noe man drikker mest av i Provence. Vinproduksjonen er stor og mange produserer kvalitetsvin som er verdt å prøve.